Merkbureau gespecialiseerd in logoontwerp & branding.

Geef uw bedrijf/merk de uitstraling die het nodig heeft.

Vogelpers 92, B-1500 Halle

T +32 472 20 70 57

info@lotsofdots.be

BTW : BE 0893.651.892

Nieuws

YAYOI KUSAMA : Queen of dots

15/01/2018

Lotsofdots houdt van polka dots en als je aan dots denkt kan je ze als geen ander associëren met kunstenares Kusama Yayoi.

De Japanse begon met het maken van kunst toen ze tien was. Ze schilderde fantastische scènes met stippen en netmotieven. Ze studeerde in 1948 af aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Kioto en niet veel later stelde ze voor het eerst tentoon in het stadhuis van Matsumoto. In 1957 verhuisde ze naar New York waar ze een reeks schilderijen produceerde die beïnvloed waren door de abstracte expressionistische beweging. Gedurende deze jaren werkte ze in een breed scala aan media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, performances, naakte gebeurtenissen, installaties en anti-oorlogsprotesten. Aan het eind van de jaren '60 organiseerde Kusama 'Body Festivals' waarin naakte deelnemers werden beschilderd met felgekleurde stippen. Bij het beschilderen gebruikte ze steevast polkadots die dan ook haar handelsmerk zouden vormen.

Zelf zegt ze als reden van het gebruik van dots het volgende : "... een polka-dot heeft de vorm van de zon, die een symbool is van de energie van de hele wereld en ons levende leven, en ook de vorm van de maan, die kalm is, rond, zacht, kleurrijk, zinloos en onwetend. Polkadots zijn een weg naar het oneindige. "

Kusama is een bron van inspiratie en invloed geweest voor veel beroemde hedendaagse kunstenaars, waaronder Andy Warhol, Claes Oldenburg en George Segal.

Kusama lijdt echter aan zowel hallucinaties als obsessieve compulsieve stoornissen en na haar terugkeer naar Japan, woont al meer dan twintig jaar lang vrijwillig in  een psychiatrische inrichting in Tokio, waar ze schilderde tijdens een medische behandeling. Ze woont daar al sinds 1977 en heeft een studio aan de overkant van het ziekenhuis. Kusama beschouwt haar werk als een uitdrukking van haar leven, in het bijzonder van haar ziekte. Haar kunst komt voort uit hallucinaties die alleen zij kan zien. Ze vertaalt de hallucinaties en obsessieve beelden in haar sculpturen en schilderijen. Haar werk is onherroepelijk verstrengeld met haar ziekte.

Wij zijn fan !

foto van Emma Summerton voor W


© 2023 Lotsofdots | Login